dinsdag 23 maart 2010

Zwart. Meesterlijk zwart.


Eeuwenlang al kleuren de mode en kostuums in het Westen in diverse periodes en om uiteenlopende redenen zwart. MoMu's nieuwste tentoonstelling, te zien vanaf donderdag aanstaande, illustreert de historische fases van deze kleur met voorbeelden uit de schilderkunst, historisch kostuums en hedendaagse mode.

Antwerpen, waar de tentoonstelling te zien is, heeft een speciale band met de kleur zwart in kleding. In de 16de en 17de eeuw groeide Antwerpen uit tot een van de belangrijkste Europese centra voor het zwart verven van textiel. Mooi en diep zwart geverfd textiel was een luxe. Later, vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, is door nieuwe verfmethodes de kleur op grote schaal toegankelijk geworden. Zwart is in de jaren daarna steeds aanwezig gebleven in het modebeeld: denk aan Chanels 'Little Black Dress' in de jaren twintig en ontwerpen van de nieuwe garde Japanse ontwerpers uit de jaren tachtig zoals Rei Kawakubo (Comme des Garçons) en Yohji Yamamoto.

De tentoonstelling zal ook dieper ingaan op de textuur en mogelijkheden van zwart in verschillende materialen zoals bont, leder en kant. Daarnaast zijn er topstukken te bewonderen van hedendaagse ontwerpers die, net als de stad Antwerpen, een speciale band hebben met de kleur. Er zal werk te zien zijn van Belgische ontwerpers als Ann Demeulemeester, Olivier Theyskens en Dirk Van Saene, maar ook van internationale ontwerpers zoals Givenchy, Gareth Pugh en Viktor & Rolf.


Zwart. Meesterlijk zwart in mode & kostuum

MoMu - ModeMuseum Antwerpen
25 maart - 8 augustus 2010.

Geschreven voor de Blend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten