zondag 28 maart 2010

Gentlemen of Bacongo.


Sapeurs, lid van de 'Société des Ambianceurs Personnes Elégants’ (SAPE) en oorspronkelijk afkomstig uit Kongo, hebben een wel hele aparte levensstijl: zij verheffen mode tot de status van religie. Met excentrieke en peperdure haute couture kleding bepalen zij hun identiteit. In hun cultuur is het heel belangrijk om er goed uit te zien en goede manieren na te volgen. Dit uit zich bijvoorbeeld ook in het combineren van kleding, niet meer dan drie kleuren in een outfit zijn vereist en de status wordt ook nog eens verhoogd met een sigaar en wandelstok.

Fotograaf Daniele Tamagni heeft dit fenomeen proberen vast te leggen in beelden en heeft er zelfs een boek over gemaakt: 'Gentlemen of Bacongo'. Er is nu een tentoonstelling van haar werk te zien in de Prins Claus Gallery in Amsterdam. Deze tentoonstelling is een onderdeel van het internationale kunstprogramma Amsterdam. Dit programma biedt de kans om kennis te maken met bijzondere personen uit de hele wereld en belicht actuele onderwerpen door middel van mode, beeldende kunst, fotografie, film, muziek en dans.

Binnen het internationale kunstprogramma zullen rondom het fenomeen Sapeurs en andere onderwerpen nog meer activiteiten georganiseerd worden. Kijk op de site voor updates van het programma.

Fototentoonstelling Gentlemen of Bacongo

25 maart - 25 augustus 2010
Prins Claus Fonds
Gallery
Herengracht 603, Amsterdam

Geschreven voor de Blend.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten