woensdag 7 april 2010

Taking a Stance.


Maquette of Rem Koolhaas/OMA, artwork of Ai Weiwei 2010, photo: Patrick Wack

Op dit moment reist de tentoonstelling Taking a Stance – 8 Critical Attitudes in Chinese and Dutch Architecture and Design door China. In deze tentoonstelling brengen het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) acht toonaangevende ontwerpers uit Nederland en China samen. Alle acht geven op hun eigen manier antwoord op de grote vragen van onze tijd. Taking a Stance sluit de reis eind 2010 af met een tentoonstelling in het NAi in Rotterdam.

De acht deelnemende ontwerpers zijn stuk voor stuk grootheden binnen hun vakgebied. De Nederlandse ontwerpers die hierbij hun bijdrage doen zijn Alexander van Slobbe, Hella Jongerius, Rem Koolhaas en Irma Boom. Zo toont modeontwerper Alexander van Slobbe negen handgemaakte jurken, die vanuit het platte vlak zijn opgebouwd en daardoor tevens naar traditionele Chinese kleding verwijzen. Productontwerper Hella Jongerius maakte speciaal voor deze tentoonstelling een kast opgebouwd uit draaibare onderdelen. En grafisch ontwerper Irma Boom toont een aantal van haar meest autonome, spraakmakende en experimentele werken, waarmee ze het medium boek een nieuwe impuls geeft.

Ook Chinese ontwerpers Urbanus, MEWE, Ma Ke en Ai Weiwei hebben hun bijdrage geleverd. Kunstenaar Ai Weiwei heeft een installatie gemaakt genaamd Monumental Junkyard (2006) waarmee hij commentaar levert op de voortschrijdende sloop van oude wijken in de Chinese steden die plaats moeten maken voor moderne architectuur. En modeontwerpster Ma Ke verwijst met haar sculpturale Wuyong collectie naar de rijke geschiedenis van China en geeft hiermee kritiek op het hedendaagse consumptiemaatschappij en op de oppervlakkigheid van de internationale modewereld.

Taking a Stance stond van 7 t/m 28 maart in het Dutch Culture Centre in Shanghai. De tentoonstelling staat van 24 april t/m 16 mei in het Today Art Museum in Beijing en van 25 juni t/m 5 augustus in de OCT Art & Design Gallery in Shenzhen. Daarna komt de tentoonstelling naar Nederland: eind 2010 zal de tentoonstelling in te zien zijn in het NAi in Rotterdam.

Geschreven voor de Blend.


Ma Ke, Wuyong Earth, Artistic fashion brand, 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten